zaterdag 13 augustus 2011

Op zoek naar Lous Kluijver

Ik ben vanwege mijn opa-onderzoek (zie http://julterlingen.blogspot.com/) geïnteresseerd geraakt in de vrouw van wie de naam voorkomt in een recensie in het Woerdens weekblad uit januari 1929.

Toen speelde mijn grootvader, Jul. Terlingen, viool in Harmelen. Zijn mede-muzikante, een pianiste, wordt in het stukje Loes Kluyver genoemd:


Deze Loes Kluyver uit Groenekan heet eigenlijk Lous Kluijver, heb ik achterhaald. Deze Kluyver-Kluijver-verwisseling komt veel voor in deze familie. En 'Lous', een variant op haar doopnaam Louise, klinkt wel als 'Loes'.

Lous woonde, zoals al in het stukje staat, ten tijde van het concert in Groenekan. Ze was toen 17 jaar. Aan de Vijverlaan in deze plaats maakte zij deel uit van het gezin van Marinus Havelaar.

Marinus Havelaar
Marinus E. Havelaar (1874-1940) was toendertijd vice-president van de Utrechtse rechtbank. Drie jaar later (in 1932) werd hij daar benoemd tot president.

mr. Marinus E. Havelaar

Havelaar woonde in Groenekan met zijn vrouw Anna W. Leemans en Anneke (1907), Piet (1909) en Lous Kluijver (1911 of 1912); alledrie kinderen die Anna kreeg van haar overleden eerste man, Huijbert Nicolaas Kluijver.

Anneke, Lous en Piet (1913 of 1914)

Huijbert Kluijver (1876-1912), Lous' vader dus, was een kantoorgenoot van Marinus Havelaar, toen deze laatste samen met zijn vader in Rotterdam een advocatenkantoor dreef. Huijbert werd slechts 36 jaar. Hij stierf in het eerste levensjaar van zijn dochter Lous aan de acute gevolgen van een hersentumor. 

Drie jaar later trouwde Marinus Havelaar in Rheden met Anna, de weduwe van zijn voormalige kantoorgenoot.

Na woonachtig geweest te zijn in Hilversum en Utrecht (Mariahoek), laten ze een huis bouwen in Groenekan. In 1922 is het huis aan Vijverlaan 2 klaar. Het heet 'de Hollandsche Tuin'.

Kinderen het huis uit
Zoon Piet vertrekt het eerst uit huis. In 1929 vertrekt hij naar Delft, daarna naar Zürich en weer later naar Rotterdam. Inmiddels is hij architect geworden en getrouwd met Dorli Bremgartner. Hun eerste kind heet Marinus (Huijbert-Marinus).

Dochter Anneke trouwt in 1932 met Marinus Dijkman, waarna ze in Utrecht gaan wonen. Het huwelijk gaat al snel mis. In 1934 verhuist ze naar Den Haag, waar ze een jaar later trouwt met Hans Schreglmann.

En Lous? Lous verhuist in januari 1934 naar Justus van Effenstraat 29 in Utrecht. In 1935 start ze een interne opleiding voor verpleegster bij een algemene verpleegafdeling aan de Prinsengracht in Amsterdam. Of ze deze opleiding heeft afgemaakt, weet ik niet.

Naar ik heb vernomen, raakt Lous steeds verwikkeld in relaties met getrouwde mannen, tot grote onvrede van haar familie.

In mei 1938 vertrekt Lous naar Nederlands Oost-Indië. Haar moeder en haar stiefvader brengen haar weg (zie de foto, klik erop voor een vergroting):


Ze verblijft in Indië bij familie. Deze foto is in 1938 gemaakt in Batavia:


In november 1939 zet ze weer voet op Hollandse bodem, na een maand varen met de ms. Sibajak vanuit Batavia.

1940
Vanwege de Tweede Wereldoorlog, die feitelijk al in Europa is uitgebroken, verhuist de rechtbank-president samen met zijn vrouw en zijn stiefdochter Lous eind april 1940 naar Utrecht, op het adres Herenstraat 26 bis. Het huis aan de Vijverlaan wordt verhuurd.

Een saillant detail over Havelaar: hij vangt als president de rolzitting van 15 mei 1940 aan met 'Wij zijn geen Duitsers en zullen dat nooit worden' (uit: Recht te Utrecht - Bekkers/Snijders).


In oktober 1940 overlijdt Marinus Havelaar op 66-jarige leeftijd in Utrecht.


Anna Leemans heeft voor de tweede keer haar man verloren.

Tweede scheiding
Dochter Anneke lijkt geen geluk te hebben met haar huwelijkspartners. Of zij niet met haar. In ieder geval: ook met nummer twee, Hans Schreglmann, gaat het mis, blijkens deze annonce:


Schreglmann zou zich ontpopt hebben als nazi.

Nog in de Tweede Wereldoorlog huwt ze voor de derde keer. Dit keer met mr. A.C. (Kees) Vroon.

Het huis aan de Vijverlaan is gedurende de oorlog gevorderd door de Duitsers.

Vroege dood van Lous
Lous Kluijver overlijdt, net als haar biologische vader, op heel vroege leeftijd. Zij had - net als haar vader - een hersentumor (in haar geval een zgn. craniofaryngioom, info).

Ze is partner- en kindloos gebleven.

De 58-jarige bediende Broekman doet op 6 maart 1943 in Utrecht aangifte van haar overlijden, de avond ervoor (om 22.30 uur).

Twee dagen later staat dit familiebericht in Het Vaderland:


Ze wordt begraven in het familiegraf in Warmond.

Kort na de oorlog
Kort na de Tweede Wereldoorlog, in oktober 1945, keert zoon Piet Kluijver met zijn gezin terug uit Rotterdam om aan de Vijverlaan 2 te gaan wonen. Inmiddels is het gezin uitgebreid met twee kinderen: Urs (1943) en Aglaia (1945).

Piet wordt in 1945 directeur bij de dienst Volkshuisvesting in Utrecht en een jaar later aldaar directeur van de Provinciale Planologische Dienst.

In oktober 1946 verhuist ook moeder Anna Leemans weer naar Groenekan: Groenekanseweg 137.

Hoe ging het verder?
Moeder Anna woont nog een tijd in een speciaal gebouwd huis naast het familiehuis op de Vijverlaan. Ze vertrekt uiteindelijk weer naar Utrecht, dit keer naar Herenstraat 38.

In 1957 vertrekt ze naar zorgcentrum Swellengrebel. Ze overlijdt in 1979.

Anneke
Het derde huwelijk van Anneke houdt ook geen stand. Anneke is kinderloos gebleven. Ze overlijdt in 1993.

Piet
Piet, tevens musicus en organist, ontwerpt het huidige orgel in de Utrechtse Pieterskerk (info) en wordt lid van veel besturen, waaronder die van de Monumentenraad.

Piet Kluijver

Hij overlijdt in 1992 op 83-jarige leeftijd en zijn vrouw Dorli in 2008 op 99-jarige leeftijd.

Piets dochter Aglaia woont nog jarenlang in het huis op de Vijverlaan. In 2003 wordt het huis verkocht en verdwijnt het uit de familie.

Ohja, eén van de kleinkinderen van Piet heet 'Lous'. En inderdaad: zij is vernoemd.